Cuma Günleri Tatil Olacak mı?

Kısa cevap: Hayır, Cuma günü kanunla belirlenmiş bir genel tatil günü değildir. 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 2. maddesindeki genel tatil günleri arasında Cuma yoktur. Özel sektörde işçilere verilecek hafta tatili ise belirli bir güne bağlanmamıştır: 4857 sayılı İş Kanunu’nun 46. maddesi, yedi günlük zaman diliminde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilmesini öngörür.
Genel Tatil Günleri Hangileri?
| Tatil | 2429 sayılı Kanun m.2 |
|---|---|
| Resmî bayramlar | 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos |
| Dinî bayramlar | Ramazan Bayramı: arefe günü saat 13.00’ten itibaren 3,5 gün; Kurban Bayramı: arefe günü saat 13.00’ten itibaren 4,5 gün |
| Diğer genel tatiller | 1 Ocak, 1 Mayıs, 15 Temmuz |
| 29 Ekim | Özel işyerlerinin kapanması zorunludur |
Aynı maddeye göre ulusal bayram ve genel tatil günleri Cuma günü akşamı sona erdiğinde, izleyen Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır. Bu hüküm Cuma gününü tatil yapmaz; yalnızca Cuma akşamı biten bir genel tatili Cumartesiye uzatır.
İşçinin Hafta Tatili Hangi Gündür?
İş Kanunu m.46’ya göre, işçilere tatil gününden önce m.63’e göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşuluyla, yedi günlük zaman diliminde kesintisiz en az yirmi dört saat hafta tatili verilir. Kanun metni bu günü Pazar veya Cumartesi diye belirtmez; hangi günün hafta tatili olacağı işyeri düzenine ve iş sözleşmesine göre belirlenir. Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretini tam olarak öder.
Haftalık çalışma süresi genel olarak en çok kırk beş saattir (m.63). Bu süre, aksi kararlaştırılmamışsa işyerinde haftanın çalışılan günlerine eşit bölünür. Tarafların anlaşmasıyla süre, günde on bir saati aşmamak koşuluyla farklı dağıtılabilir.
Cuma Günü Tatil İddiaları
Cuma gününün tatil edilmesine ilişkin sosyal medya paylaşımları, yürürlükteki bir kanun değişikliğine dayanmıyorsa bağlayıcı değildir. Bir düzenlemenin gerçekten çıkıp çıkmadığını anlamak için Resmî Gazete’ye ve ilgili kanunun yürürlükteki metnine bakılmalıdır.